24. augusta 2017

Kváskový bryndzovník

Kváskový bryndzovník je u nás obľúbený viac ako kvásková pizza.

Čo budeme potrebovať?

Na rozkvas:

  1. 150 g kamutovej múky
  2. 150 g špaldovej múky celozrnnej
  3. 150 ml rastlinného mlieka
  4. 3 lyžice kvásku

Vymiešame tuhé cesto a necháme prikryté odpočívať cca 8 – 9 hodín. Pre menšie deti cca od dvoch rokov kamutovú múku nahradíme hladkou špaldovou múkou.

Potom pridáme:

  1. 50 ml olivového oleja
  2. 1 vajíčko
  3. 1/2 lyžičky soli (čím menšie dieťa, tým menej soli)
  4. dodatočné lyžice múky.

Miešame a pridávame múku, až kým sa prestane cesto až tak lepiť. Rozprestrieme na plech a necháme kvasiť ešte cca hodinu.

Zatiaľ si pripravíme bryndzovú polevu:

  1. 400 g bryndze
  2. 2 kyslé smotany
  3. 1 lyžička opraženej a rozdrvenej rasce (dá sa v mixéri)
  4. 3 veľké cibule alebo 4 menšie
  5. 1 lyžica ghee

Bryndzu, smotanu, rascu zmiešame dokopy (najlepšie vyšľaháme). Pre dospelákov do ich časti ešte pridáme soľ. Vylejeme a rovnomerne porozotierame na vykvasené cesto. Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme na ghee, až kým nezačne zlatnúť. Následne šup s ňou na bryndzovník.

Dáme do vyhriatej trúby na 170 stupňov na 30 minút. Najlepšie chutí ešte jemne teplý s listovým šalátom. Dieťa o ňom hovorí ako o najlepšom slanom koláči.

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky