Dlho som hľadala tie správne pomery ingrediencií na zdravšiu bublaninu. A podarilo sa. Keďže je jeseň v plnom prúde, tak so slivkami a vlašskými orechami v hlavnej úlohe. Navrch však môže ísť akékoľvek ovocie, čo práve padá zo stromov. Ak sa ponáhľate a nestíhate mrveničku, tak stačí len o niečo viac dosladiť cesto, keďže koláčik je jemne sladký. Bublanina je veľmi jemná, rozplýva sa na jazyku.
Postup prípravy:
- Zmiešame múky, mlieko a kvások. Miesime asi 5 minút.
- Necháme vykvasiť 8 – 9 hodín, prikryté vlhkou utierkou, aby cesto na vrchu nezoschlo.
- Po vykvasení cesta oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Začneme najprv pri nižších rýchlostiach, postupne zvyšujeme na najvyššiu. Počas šľahania pridáme štipku soli.
- Zapneme trúbu na 175 stupňov.
- Žĺtka vymiešame s ryžovým sirupom, vanilkou a škoricou. Primiešame k vykvasenému cestu. Miešaním vareškou alebo rukou cesto spojíme s vymiešanými žĺtkami.
- Do cesta postupne opatrným miešaním pridávame sneh z bielkov, cca na 3 x.
- No a mrvenička: Orechy na sucho opražíme, kým nezačnú voňať (pozor, aby sa nespálili). Po vychladnutí ich rozmixujeme, pokojne môžeme nechať aj väčšiu kusy. Primiešame ovsené vločky, javorový sirup, roztopené maslo.
- Cesto vylejeme na plech /použila som cca polovičný rozmer klasickej veľkosti plechu pre vyšší koláčik/, naukladáme naň nahusto ovocie a posypeme mrveničkou.
- Pečieme 25 minút na 175 stupňoch. Po upečení necháme bublaninu úplne vychladnúť. Ak sa nakrojí skôr, hrozí „spadnutie“ cesta.