26. júna 2018

Domáce fermentované maslo

Jedli ste už domáce maslo? A ešte k tomu fermentované, teda nakvasené? Nie? Je to veľmi jednoduché, veľmi odporúčam, hlavne pre deti. Aspoň viete, aké mlieko ste použili. Okrem toho nafermentované potraviny sú omnoho lepšie stráviteľné. A za mňa omnoho viac chutnejšie.

Postup prípravy:

  1. Smotanu a jogurt zmiešame v čistej nádobe. Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť 24 – 48 hodín. Skúšala som aj kratšie, aj dlhšie, môžem povedať, že po 48 hodinách chutilo maslo krásne jogurtovo, omnoho viac, ako po 24.
  2. Nafermentovanú smotanu vlejeme do nádoby na šľahanie, najlepšie s pokrývkou a šľaháme pri vysokej rýchlosti, až kým sa tuk nezačne oddeľovať od srvátky.
  3. Maslo spolu so srvátkou preložíme do nádoby, na ktorú sme rozprestreli potravinársku gázu alebo inú kus čistej tkaniny. Necháme         aspoň chvíľu odkvapkať. Dáme do formičky alebo inej nádobky a šup do chladničky. Niet nad domáce maslo 🙂

Srvátku nevylievajte, môžete ju použiť na pečenie domáceho chlebíka alebo koláčov.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 500 ml aspoň 33 percentnej smotany
  • 2 lyžice jogurtu

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky