29. septembra 2017

Najlepšia čokoládová torta (bezlepková)

Bez váhania priznám, že naša rodina miluje čokoládu. Je to jediná sladkosť, ktorú máme k dispozícii (cukríky, keksíky – to u nás nenájdete), ale kvalitnú čokoládu na varenie vždy. A kúsok nejakej inej čokoládovej vychytávky tiež. Minule ma napríklad pobavila jedna štatistika, ktorá skúmala vzťah množstva konzumácie čokolády s množstvom nositeľov Nobelovej ceny. No hádajte, ktorá krajina je tu jednoznačným víťazom? Áno, Švajčiarsko.

Takže pokojne sa môžete spolu so staršími deťmi na túto tortu vrhnúť. A verte mi, nielenže je rýchlo hotová, ale ešte rýchlejšie mizne. Má minimálny cukor, ak sladíte úplne málo, pokojne ešte uberte.

Jediným kumštom je tu vyrobiť poriadne tuhý sneh z bielkov, aby po upečení veľmi nespadla. Ale božské je cesto, aj keď je spadnuté. Tortička je z mála ingrediencií, takže ak aj zabudnete, že nejaký rodinný príslušník má narodeniny (čo sa mi práve stalo), je hotová do hodiny a vy môžete svoju zábudlivosť „sladko vyžehliť“.

Postup prípravy:

  1. Všetky ingrediencie necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote.
  2. Trúbu si vyhrejeme na  170 stupňov. Oddelíme bielka od žĺtkov.
  3. Ako prvé vyšľaháme bielky. A tu si dáme teda riadne záležať. Misku na šľahanie vytrieme citrónom kvôli odmasteniu, premyjeme vodou a riadne vysušíme. Bielka najprv šľaháme na nižšej teplote, keď pekne penia, pridáme štipku soli a prepneme na najvyššiu rýchlosť. Keď sú bielka vyšľahané, pridávame cukor (ten som ešte predtým poriadne rozmixovala, aby bol sypký. Šľaháme ešte chvíľu do poriadne tuhého snehu.
  4. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom a všľaháme do žĺtkov.
  5. Do čokoládovej masy pomaly a opatrne postupne pridávame sneh z bielkov a snažíme sa ich miešaním spojiť.
  6. Cesto vložíme do nevymastenej tortovej formy (stačí papier na pečenie) a pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť. Cesto riadne vystúpa, ale následne klesne, čo nevadí, lebo sa vytvorí košíček pre šľahačku a ovocie.
  7. Po vychladnutí vyzdobíme do tuha vyšľahanou šľahačkou (s vanilkou a kokosovým cukrom) a ovocím.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 174 g horkej čokolády (Vivany)
  • 125 g mliečnej čokolády (Vivany)
  • 5 vajíčok
  • 70 g neupravovaného trstinového cukru (Vollrohrzucker dm Bio)
  • 80 g masla (masla – nie margarínu, v tejto torte cítiť každé šidenie)
  • štipka soli

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky