V jednoduchosti je krása. Kto by povedal, že v takom pečenom jabĺčku v kombinácii so šľahačkou a orechami sa môže skrývať taká luxusná chuť. Je to rýchle a neskutočné. Ideálne pri nečakaných uzimených návštevách.
Postup prípravy:
- Jablká prekrojíme na polky a odstránime jadrovník. Jablká na niektorých miestach rozkrojíme, aby pri pečení nepraskli.
- Lieskovce jemne orestujeme, kým nezačnú voňať (vnútro nesmie znednúť). Nastrúhame ich na jemno.
- Datle nakrájame na menšie kúsky, chvíľu podusíme na troche vody do mäkka a rozmixujeme na pastu.
- Datle, liestkovce, štipku soli, vanilku a škoricu vymiešame na hustú pastu, ktorou naplníme stredy jabĺk.
- Jablká dáme piecť do ohňovzornej misy. Na vrch každého jabĺčka dáme trochu masla. Pečieme v jánskej mise s trochou vody 25 minút.
- Zatiaľ vyšľaháme šľahačku s trochou prírodného nerafinovaného trstinového cukru a štipkou vanilky.
- Jablká pre staršie deti môžme poliať čakankovým sirupom.
Tip: Pre deti od 1. roka môžeme lieskovce nahradiť pomletými mandľami.