7. januára 2019

Luxusný zimný dezert (bez lepku)

V jednoduchosti je krása. Kto by povedal, že v takom pečenom jabĺčku v kombinácii so šľahačkou a orechami sa môže skrývať taká luxusná chuť. Je to rýchle a neskutočné. Ideálne pri nečakaných uzimených návštevách.

Postup prípravy:

  1. Jablká prekrojíme na polky a odstránime jadrovník. Jablká na niektorých miestach rozkrojíme, aby pri pečení nepraskli.
  2. Lieskovce jemne orestujeme, kým nezačnú voňať (vnútro nesmie znednúť). Nastrúhame ich na jemno.
  3. Datle nakrájame na menšie kúsky, chvíľu podusíme na troche vody do mäkka a rozmixujeme na pastu.
  4. Datle, liestkovce, štipku soli, vanilku a škoricu vymiešame na hustú pastu, ktorou naplníme stredy jabĺk.
  5. Jablká dáme piecť do ohňovzornej misy. Na vrch každého jabĺčka dáme trochu masla. Pečieme v jánskej mise s trochou vody 25 minút.
  6. Zatiaľ vyšľaháme šľahačku s trochou prírodného nerafinovaného trstinového cukru a štipkou vanilky.
  7. Jablká pre staršie deti môžme poliať čakankovým sirupom.

Tip: Pre deti od 1. roka môžeme lieskovce nahradiť pomletými mandľami.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 3 väčšie jablká
  • 35 g lieskovcov
  • 40 g datlí
  • 1/4 čl vanilky a škorice (cejlón)
  • trochu masla
  • vodu
  • štipku soli
  • šľahačku
  • Rúru vyhrejeme na 175 stupňov.

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky