Miso polievky sa vo veľkom jedia v Japonsku – ako prvé jedlo dňa. Odporúčam ich často maminám nepapkáčov, keďže miso povzbudzuje chuť do jedla. Miso nájdete na trhu z rôznych zdrojov: sójové, jačmenné, ryžové. Sú tmavo hnedé a slané, v chuti veľmi intenzívne. Pre deti je najvhodnejšie to, ktoré má čo najmenej soli – teda zo sladkej ryže. Líši od vyššie spomenutých svojou farbou – je slabo hnedé, viac sladké a veľmi jemné. Ideál pre malých papkáčov od jedného roka.
Postup prípravy:
- Cibuľu nakrájame na jemno. Mrkvu i paštrnák očistíme a nakrájame na kocky (cca 0,5 cm).
- Cibuľu orestujeme do sklovita na horúcom tuku a pridáme ostatnú zeleninu. Restujeme približne jednu minútu za stáleho miešania a potom zalejeme horúcim vývarom. Pridáme štipku soli.
- Dusíme asi 10 minút. Z vývaru si trochu odoberieme, necháme mierne vychladnúť a rozmiešame v ňom miso pastu. Mala by sa úplne rozpustiť.
- Po dovarení polievky ju dochutíme vývarom s misom. Pre dospelákov môžeme použiť slané typy misa.