top of page

Pesto z medvedieho cesnaku (nielen) pre deti

Pomaly vykúkajú spod zeme prvé výhonky medvedieho cesnaku. Konečne! Zahajuje sezónu čerstvej zeleniny, ktorej chuti som sa nevedela dočkať.

Najradšej pridávam cesnak do už hotových polievok, omáčok. Ale úplne najlepšie chutí v tomto peste – preto nielen pre deti. Konopný olej môžete nahradiť a použiť repkový v kombinácii so olivovým. Ten používam hlavne vtedy, ak si chcem urobiť pesto do zásoby. Takto pripravené pesto, zaliate oliváčom, v chladničke vydrží do nasledujúcej sezóny.

Budeme potrebovať:

40 g slnečnicových semienok

30 g tekvicových semienok

40 ml konopného oleja

20 ml tekvicového oleja

hrsť medvedieho cesnaku

soľ podľa veku dieťaťa (pre 6 ročnú a dospelákov bohate stačí pol lyžičky)

  1. Tekvicu opražíme na sucho, kým nezačne voňať a chytať jemne zlatú farbu. (Ak máme staršie dieťa, ktoré zvládne aj hrubšie kúsky semienok, tak tekvicové semienka rozmixujeme iba čiastočne a pridáme do už hotového pesta. Pekne v ňom chrumkajú.) Ak to dieťa nezvláda, opražíme tekvicové a slnečnicové semienka spolu a rozmixujeme do jemna.

  2. Pridáme oleje, nakrájaný medvedí cesnak a soľ a opäť rozmixujeme do hladka.

  3. Omáčkou polejeme čerstvo uvarené cestovinky, gnocchi. Výborné je aj, keď chceme spotrebovať starší chlebík – pestom potrieme chlieb a posypeme syrom a dáme zapiecť do rozohriatej trúby.

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page