Väčšina polotovarových pudingov je plná vysoko technologicky upravených surovín nevhodných pre dieťa (biely cukor, sušené mlieko, kukuričný škrob) – toto všetko príliš dvíha po konzumácii cukor v krvi. Sladkosti a mňamky tohoto typu pre dieťa vhodné nie sú. Ani pre nás. No a čo namiesto škrobového pudingu? No predsa ryžový puding.
Ak ryžu hneď po uvarení dáte do pohárov alebo misiek vychladnúť do chladničky, časť škrobu sa premení na tzv. rezistentný škrob. Ten telo nevie stráviť, ale vedia ho stráviť baktérie v črevách, čím prispejeme k ich rozmnoženiu a tým aj lepšiemu stavu čriev. Vychladnutý puding má skoro tú istú konzistenciu, ako puding z prášku. Takže smelo do neho.
Postup prípravy:
- Pre lepšiu stráviteľnosť a zbavenie sa arzénu ryžu na noc namočíme s lyžičkou jogurtu alebo jablčného octu aj s hrozienkami. Pred varením poriadne prepláchneme. (Tento krok môžete vynechať, ak sa ponáhľate.)
- Ryžu dáme variť spolu s hrozienkam do mandľového mlieka s pár zrniečkami soli pre zvýraznenie sladkej chuti. Hrozienka totiž počas varu jemne dosladia ryžu.
- Po zovretí oheň stiahneme a kde tu premiešavame. Ku konci miešame častejšie, aby sa nám ryža neprilepila na dno hrnca.
- Ak je puding málo sladký, môžeme ho trochu rozmixovať, čím sa sladkosť z hrozienok viac premieša s ryžou. Dochutiť môžete mandľovým maslom, škoricou, rôznym ovocím.