16. augusta 2018

Uhorkové pickles alebo kvasené šalátové uhorky

Záhrada nás obdarila toho roku veľkým množstvom uhoriek. Šalátov už máme po krk. Čo s nimi? Kvašáky z nich urobiť nemôžem, lebo semienka dozretých uhoriek by to všetko pokazili. Tak som vymyslela pickles zo šalátových uhoriek. Stačí ich ošúpať a škrabkou na zemiaky ošúpať na tenké pásiky, až kým sa nedostanete ku semienkovej časti. Potom sa postupuje presne ako pri kvašákoch. Množstvo uhoriek závisí od veľkosti pohára, ja som mala cca 700 ml pohár. Ak máte väčší, určite si urobte dvojnásobné množstvo.

Postup prípravy:

  1. Zelenú šupku odstráňte a škrabkou na zemiaky ošúpte uhorku na tenké pásiky až po semienka. Tie sa do pickles nesmú dostať, inak by enzýmy z nich urobili pickles príliš mäkkým, rozmočeným.
  2. Premiešajte so soľou a cibuľou nakrájanou na tenké plátky. Nechajte odstáť 30 minút. Medzitým pustia vodu.
  3. Uhorky potom natlačte spolu s kôprom do pohára, vrch pritlačte kúskom chleba. Prikryte lístkom z viniča. Vrch zaťažte menším pohárom a zalejte vodou z uhoriek.
  4. Nechajte kvasiť 2 – 3 dni (v závislosti od teplôt). Uhorky ešte pustia šťavu, takže s tým treba rátať a podložiť tanier alebo nechať viac voľného miesta.
  5. Po dokvasení dajte do chladničky. Ešte neviem, koľko tam vydržia, lebo prvú várku sme zjedli na prvýkrát.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 2 uhorky (750 g) (po ošúpaní a odstránení semienkovej časti zostalo cca 400 g uhorkových plátkov)
  • 1 cibuľa
  • 4 g soli
  • kôpor
  • malý krajec kváskového ražného chleba
  • 1 lístok z viniča

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky