17. apríla 2023

Fermentované palacinky z červenej šošovice

Ak jete strukoviny vo väčších množstvách, lebo vám moc nechutí mäso, prípadne si dávate do poriadku črevo, či máte malé deti, mali by ste sa snažiť o ich čo najlepšiu stráviteľnosť.

Strukoviny totiž obsahujú nielen lektíny, ktoré vo veľkých množstvách poškodzujú sliznicu čreva a prispievajú k zhoršeniu syndrómu priepustného čreva, či zhoršeniu stavu autoimunitných ochorení a zápalu, ale i ďalšie antinutrienty, ktoré zabraňujú vstrebávaniu minerálov ako sú vápnik, železo, fosfor a zinok – minerály dôležité pre správnu funkciu imunitného systému.

Ideálnou kombináciou na zlepšenie ich stráviteľnosti je namočenie, dôkladné uvarenie a fermentácia. My totiž milujeme palacinky z červenej šošovice, ale všimla som si, že ak pri ich príprave vynechám fermentáciou, nadúva ma z nich. Po nakvasení prestalo.

Postup prípravy:

  1. Červenú šošovicu na noc namočíme do vody. Ráno zmyjeme a premyjeme.
  2. Rozmixujeme v 200 ml šťavy spolu s ostatnými ingredienciami okrem prášku do pečiva.
  3. Uzavrieme do skleneného pohára a kvasíme minimálne 24 hodín. Po nakvasení pridáme prášok do pečiva.
  4. Cesto by malo byť tekuté, aby sa pohodlne dalo rozliať po pancivi a vytvoriť tak čo najtenšiu palacinku. Ak bude ešte tuhé, pridajte ešte trocha láku alebo vody.
  5. Pražíme na horúcom oleji alebo ghí a podávame teplé so zvyšným jogurtom, v ktorom sme rozmiešali trochu soli, s kvasenou zeleninou a avokádom.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 150 g červenej šošovice
  • 1 pl cícerovej múky
  • 1/2 čl drvenej rasce
  • 1/2 čl koriandru
  • 1/2 čl kurkumy
  • 200 ml neprevareného láku z picklesu alebo kapustovej šťavy /billa/
  • 1/2 čl soli /pre malé deti žiadnu/
  • 75 g kokosového alebo klasického jogurtu
  • ghí alebo olivový olej na praženie

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky