Ak jete strukoviny vo väčších množstvách, lebo vám moc nechutí mäso, prípadne si dávate do poriadku črevo, či máte malé deti, mali by ste sa snažiť o ich čo najlepšiu stráviteľnosť.
Strukoviny totiž obsahujú nielen lektíny, ktoré vo veľkých množstvách poškodzujú sliznicu čreva a prispievajú k zhoršeniu syndrómu priepustného čreva, či zhoršeniu stavu autoimunitných ochorení a zápalu, ale i ďalšie antinutrienty, ktoré zabraňujú vstrebávaniu minerálov ako sú vápnik, železo, fosfor a zinok – minerály dôležité pre správnu funkciu imunitného systému.
Ideálnou kombináciou na zlepšenie ich stráviteľnosti je namočenie, dôkladné uvarenie a fermentácia. My totiž milujeme palacinky z červenej šošovice, ale všimla som si, že ak pri ich príprave vynechám fermentáciou, nadúva ma z nich. Po nakvasení prestalo.
Postup prípravy:
- Červenú šošovicu na noc namočíme do vody. Ráno zmyjeme a premyjeme.
- Rozmixujeme v 200 ml šťavy spolu s ostatnými ingredienciami okrem prášku do pečiva.
- Uzavrieme do skleneného pohára a kvasíme minimálne 24 hodín. Po nakvasení pridáme prášok do pečiva.
- Cesto by malo byť tekuté, aby sa pohodlne dalo rozliať po pancivi a vytvoriť tak čo najtenšiu palacinku. Ak bude ešte tuhé, pridajte ešte trocha láku alebo vody.
- Pražíme na horúcom oleji alebo ghí a podávame teplé so zvyšným jogurtom, v ktorom sme rozmiešali trochu soli, s kvasenou zeleninou a avokádom.