27. novembra 2017

Detské pesto rosso (alebo čo s maslovou tekvicou)

Mať po ruke domáci polotovar, ktorý nás zachráni v prípade nedostatku (času, chute, surovín, doplňte si, čo chcete), je pri deťoch na nezaplatenie. A ešte viac sa cení, ak je to doma zhotovený polotovar vhodný aj pre deti.

Jedným z nich je aj Pesto Rosso, teda pesto zo sušených paradajok. Tradične sa vyrába z píniových orieškov, namiesto nich som však použila menej alergizujúce mandle.

Pesto Rosso samo o sebe je dosť štipľavé, čo malým stravníkom moc nešmakuje. Keď ho však zamiešame do pyré z maslovej tekvice, chuť sa zjemní, štipľavosť zmizne a deťom zrazu chutí.

Pomer pesta a pyré volíme podľa veku dieťaťa. Pri dieťati staršom ako jeden rok to bude omnoho viac pyré a málo pesta. Hlavne je dobré mať alergény už otestované (paradajky a mandle). Pre staršie zas pridáme do pyré pesta viac. Sušené paradajky obsahujú totiž dosť veľa soli, na čo netreba následne zabúdať ani pri ostatných jedlách dňa.

Postup prípravy:

  1. Mandle dáme na noc namočiť do vody (najlepšie v chladničke). Ráno vodu zlejeme, mandle premyjeme a odstránime šupku. Ide to po dlhom máčaní ľahko.
  2. Mandle rozmixujeme v mixéri na čo najjemnejšie kúsky. Pridáme nakrájané paradajky spolu s olivovým olejom, v ktorom boli naložené, cesnak, olej, datľový sirup alebo rozmixované datle.
  3. Mixujeme až do hladkej pasty.
  4. Pyré z maslovej tekvice si pripravíme tak, že ošúpeme polku maslovej tekvice, odstránime jadierka, nakrájame ju na cc 1/2 cm pásiky a dáme zapiecť do trúby na 25 minút na 175 stupňov. Navrch ešte pridáme trochu ghí. Po upečení rozmixujeme.
  5. Pyré potom jemne necháme vychladnúť a zmiešame ho s pestom. Je to také dobré, že netreba navrch žiaden parmezán alebo iný syr.
  6. Ak nám pesto zostane aj nabudúce, potešíme sa a zalejeme jeho povrch olivovým olejom tak, aby bol úplne prikrytý. V chladničke tak vydrží týždne.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 100 g mandlí
  • 180 g sušených paradajok v olivovom oleji (dm bio sušené paradajky v skle)
  • 30 ml olivového oleja
  • 40 ml konopného oleja
  • 1 lyžička až lyžica datľového sirupu alebo rozmixovaných sušených datlí
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky