Len múka, voda, kvások, soľ a rasca. Nič viac tomuto chlebíku netreba. Výborný pre staršie deti i pre maminy, ktoré chcú zhodiť nejaké to kilo. Ražný kváskový chlieb patrí totiž medzi chlebíky s nižším glykemickým indexom. Samozrejme, ideálne je vplyv chlebíka otestovať glukomerom.
Aj napriek použitej ražnej celozrnnej múke má chlebík pekné veľké oká.
Postup prípravy:
- Múku, vodu, kvások spolu zmiešame a miesime cca 10 minút. Necháme prikryté kvasiť 9 – 10 hodín.
- Trúbu dáme zohriať na 200 stupňov.
- Pridáme 2 lyžice múky, soli, rasce. Opäť miesime aspoň 10 minút. Cesto je trochu vlhkejšie, takže sa nemusí odlepovať od stien nádoby.
- Cesto vložíme do formy na pečenie chleba. (Jánska misa, srnčí chrbát alebo pologuľatú formu na pečenie krtkovej torty – majú v Tchibe).
- Vrch uhladíme. Pečieme 20 minút na 200 stupňoch, 45 na 175 stupňoch.
- Necháme vychladnúť aspoň 6 hodín.