16. júna 2018

Jednoduchý ražný celozrnný kváskový chlieb

Len múka, voda, kvások, soľ a rasca. Nič viac tomuto chlebíku netreba. Výborný pre staršie deti i pre maminy, ktoré chcú zhodiť nejaké to kilo. Ražný kváskový chlieb patrí totiž medzi chlebíky s nižším glykemickým indexom. Samozrejme, ideálne je vplyv chlebíka otestovať glukomerom.

Aj napriek použitej ražnej celozrnnej múke má chlebík pekné veľké oká.

Postup prípravy:

  1. Múku, vodu, kvások spolu zmiešame a miesime cca 10 minút. Necháme prikryté kvasiť 9 – 10 hodín.
  2. Trúbu dáme zohriať na 200 stupňov.
  3. Pridáme 2 lyžice múky, soli, rasce. Opäť miesime aspoň 10 minút. Cesto je trochu vlhkejšie, takže sa nemusí odlepovať od stien nádoby.
  4. Cesto vložíme do formy na pečenie chleba. (Jánska misa, srnčí chrbát alebo pologuľatú formu na pečenie krtkovej torty – majú v Tchibe).
  5. Vrch uhladíme. Pečieme 20 minút na 200 stupňoch, 45 na 175 stupňoch.
  6. Necháme vychladnúť aspoň 6 hodín.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • 500 g ražnej celozrnnej múky + dodatočne 2 lyžice múky
  • 430 ml vlažnej vody
  • 3 vrchovaté lyžice kvásku
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky