Kofta je mäsová vyprážaná gulička. Keďže cukiet máme v pivnici viac ako mäsa, tak bola na obed cuketová verzia tejto korenenej mäsovej pochúťky. A v zdravšej verzii. Trošku zložitejší recept, ako je u mňa zvykom, ale fakt stojí za to. Zdá sa, že je v koftách i omáčke veľa korenia, ale nakoniec ho tam vôbec necítiť. Rasca i koriander krásne podporujú trávenie. Rovnako i kurkuma. Bolo to neskutočne chutné.
Postup prípravy:
Kofty
- Cuketu zmiešame so soľou a necháme 30 minút odstáť.
- Rascu i koriander na sucho opražíme na panvici a pomelieme (alebo pomixujeme).
- Cuketu zbavíme nadbytočnej vody a pridáme strúhanku, 1 čajovú lyžičku pomletých korenín, cesnak a ak treba, tak trošku soli.
- Restujeme do zlatista na troške tuku.
- V prípade potreby hotové kofty hlavne pre dospelákov pokvapkáme kvalitnou sójovkou.
Omáčka
- Na oleji orestujeme do sklovita cibuľu spolu s koreninami.
- Pridáme paradajky, štipku soli, horúcu vodu alebo vývar a dusíme 10 – 15 minút.
- Po uvarení pridáme lučinu a rozmixujeme do hladka. V prípade potreby dochutíme soľou.