28. júla 2018

Cuketové kofty v paradajkovej omáčke s lučinou

Kofta je mäsová vyprážaná gulička. Keďže cukiet máme v pivnici viac ako mäsa, tak bola na obed cuketová verzia tejto korenenej mäsovej pochúťky. A v zdravšej verzii. Trošku zložitejší recept, ako je u mňa zvykom, ale fakt stojí za to. Zdá sa, že je v koftách i omáčke veľa korenia, ale nakoniec ho tam vôbec necítiť. Rasca i koriander krásne podporujú trávenie. Rovnako i kurkuma. Bolo to neskutočne chutné.

Postup prípravy:

Kofty

  1. Cuketu zmiešame so soľou a necháme 30 minút odstáť.
  2. Rascu i koriander na sucho opražíme na panvici a pomelieme (alebo pomixujeme).
  3. Cuketu zbavíme nadbytočnej vody a pridáme strúhanku, 1 čajovú lyžičku pomletých korenín, cesnak a ak treba, tak trošku soli.
  4. Restujeme do zlatista na troške tuku.
  5. V prípade potreby hotové kofty hlavne pre dospelákov pokvapkáme kvalitnou sójovkou.

Omáčka

  1. Na oleji orestujeme do sklovita cibuľu spolu s koreninami.
  2. Pridáme paradajky, štipku soli, horúcu vodu alebo vývar a dusíme 10 – 15 minút.
  3. Po uvarení pridáme lučinu a rozmixujeme do hladka. V prípade potreby dochutíme soľou.

Podrobnosti

Ingrediencie

  • Na kofty:
  • 650 g na jemno nastrúhanej cukety
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 3/4 čajovej lyžičky koriandra
  • 70 g kukuričnej strúhanky plus viac na obaľovanie
  • ghí alebo kokosový tuk na restovanie
  • Na omáčku:
  • 500 g paradajok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 na jemno nakrájaná cibuľa
  • 3/4 čajovej lyžičky namletých korenín (rasce a koriandra)
  • štipku kurkumy
  • 100 g lučiny
  • 100 ml horúcej vody alebo vývaru

Zanechať komentár

Heslo musí obsahovať min. 4 znaky