top of page

Prečo kolagénne peptidy?

Proces starnutia je prirodzený a nedá sa úplne zastaviť. Môžeme však aspoň spomaliť nežiadúce prejavy a často ich veľmi zreteľne zlepšiť. Vďaka svojej najmenšej molekulovej hmotnosti sa kolagény Startes® dostanú tam, kde sú v tele potrebné.

Peptidy sú prirodzene sa vyskytujúce biologické molekuly. Nachádzajú sa vo všetkých živých organizmoch a zohrávajú kľúčovú úlohu vo všetkých druhoch biologickej činnosti. V ľudskom tele sa nachádzajú v každej bunke a tkanive a plnia širokú škálu základných funkcií. Pre dosiahnutie homeostázy a udržanie zdravia je nevyhnutné udržiavať primerané koncentrácie a hladiny aktivity peptidov.


Aby sme lepšie pochopili ich význam a účinok, vysvetlíme si ich chemické zloženie a ich fungovanie z hľadiska fyziológie.


Zloženie


Peptidy sú organické molekuly, ktoré vznikajú reakciou dvoch alebo viacerých molekúl aminokyselín. Charakteristickým znakom štruktúry peptidov je reťazec aminokyselín viazaný amidovou (peptidovou) väzbou. Relatívne krátke reťazce aminokyselín s 50 (spravidla maximálne 100) aminokyselinami označujeme ako peptidy. Peptidy sa od bielkovín líšia len veľkosťou (počtom aminokyselín v reťazci). Rozdelenie medzi peptidmi a proteínmi nie je úplne jednoznačné a je určené konvenciou, pričom za hranicu sa považuje maximálne 100 aminokyselín.


Fyziologický pohľad


Peptidy ako najmenšie organické reťazce bielkovín/aminokyselín riadia väčšinu procesov v tele: regulujú vnútrobunkové procesy, zabezpečujú normálne fungovanie orgánov a tkanív. Všetky peptidy sú špecializované, t. j. pre každý orgán je vhodný len určitý peptid. Vekom, stresom a inými vonkajšími vplyvmi sa tieto najmenšie stavebné prvky ľudského tela poškodzujú alebo v tele chýbajú, čo vedie k starnutiu a rôznym chorobám. Na pleti je nedostatok peptidov obzvlášť viditeľný - prvé vrásky sa začínajú prehlbovať, pleť je tenšia a ochabnutejšia, pigmentové škvrny sú čoraz viditeľnejšie. Tento proces sa začína pomaly od 25. roku života a po 40. roku života sa proces úbytku kolagénových peptidov zrýchľuje.


Funkcia a účinok


Funkcia, ktorú peptid plní, závisí od typu aminokyselín v reťazci a ich poradia, ako aj od špecifického tvaru peptidu. Peptidy často fungujú ako hormóny, a preto predstavujú biologických poslov, ktorí prenášajú informácie z jedného tkaniva do druhého prostredníctvom krvi. Keď peptidy v tele chýbajú alebo sú poškodené, dochádza k starnutiu a rôznym ochoreniam. Aby sme tento stav napravili, musíme tieto najmenšie stavebné prvky ľudského tela doplniť späť do buniek, aby mohli opäť správne fungovať. Predpokladom účinného dopĺňania peptidov je ich veľmi malá veľkosť (1 - 2 nanometre), ktorá zabezpečuje ich prechod cez bunkové steny do buniek. Tam sa pripoja k receptorom buniek a spustia metabolické procesy, ako je zvýšená tvorba kolagénu v bunkách alebo vstrebávanie a využitie tukov.


Peptidy sa nachádzajú v každej bunke a tkanive ľudského tela a plnia širokú škálu základných funkcií. Vekom, stresom a inými vonkajšími vplyvmi sa poškodzujú alebo chýbajú, čo vedie k starnutiu a rôznym chorobám. Na pokožke je nedostatok peptidov obzvlášť viditeľný - vrásky sa začnú prehlbovať, pokožka je tenšia a ochabnutejšia, pigmentové škvrny sú výraznejšie a celulitída silnejšia. Nedostatok kolagénu v chrupavke potom spôsobuje bolesť pri pohybe alebo zníženú pohyblivosť kĺbov.


Riešenie ?


Nikto z nás nemladne. Proces starnutia je prirodzený a nedá sa úplne zastaviť. Môžeme však aspoň spomaliť jej prejavy a často ich veľmi zreteľne zlepšiť. Väčšina laserových centier alebo estetických kliník vám môže do určitej miery pomôcť prostredníctvom viac alebo menej invazívnych metód. Výsledok je zvyčajne dočasný a postup sa musí niekoľkokrát opakovať, čo je časovo a finančne náročné.


Nie každý z nás sa chce hneď uchýliť k invazívnym metódam, preto vám ponúkame niekoľko základných zásad, ako spomaliť proces starnutia (a úbytok peptidov):


- správna strava a doplnenie kolagénových peptidov

- dostatočné cvičenie

- pravidelný spánok

- psychická pohoda a pozitívne emócie

- stabilná hmotnosť: vyrovnaná hladina hormónov

- dostatočný pitný režim


Ako si vybrať ten správny kolagén?


Stretávate sa s kolagénmi, ktoré podľa etikety pôsobia na celé telo? "Neutrálny" kolagén dokáže všetko - od vyhladenia vrások až po bezbolestný pohyb. Tak by to bolo v ideálnom svete.


Bioaktívne kolagénové peptidy značky Startes® sú špeciálne optimalizované pre ich fyziologické účinky. Peptidy sa vytvárajú z vysoko kontrolovaného procesu výroby kolagénu, ktorý je určený podmienkami hydrolýzy. V dôsledku toho sa bioaktívne kolagénové peptidy líšia svojou fyziologickou funkčnosťou. Sú optimalizované na maximalizáciu stimulácie typov ľudských buniek, ktoré sa podieľajú na biosyntéze kolagénu.


Laicky povedané, na začiatku je surový natívny kolagén, z ktorého sa patentovaným výrobným procesom vyrábajú špecifické bioaktívne kolagénové peptidy, ktoré vďaka svojej fyziologickej funkcii (napr. molekulovej hmotnosti) "ovplyvňujú a priťahujú" tie bunky v tele, pre ktoré sú "vyrobené". Napríklad kolagén pre "Krásu a mladistvý vzhľad" ovplyvňuje fibroblastové bunky, ktoré máme v pokožke. Kolagén pre "Kĺby a chrupavky" ovplyvňuje chondrocytové bunky nachádzajúce sa v kĺboch.

540 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ako klíčiť

bottom of page