Tento koláč nie je až tak pred deti (ale staršie si tiež pošmákli). Lenže blíži sa víkend, návštevy, tá jeseň si úplne žiada luxusné sladké. A toto je jeden presne tých receptov, ktoré vám chuť na sladké krásne zahoja.
Recept som našla v jednom časopise, ako inak, nie moc zdravé zloženie plné cukru, pšeničnej múky a zvláštneho postupu, tak som si ho urobila podľa seba, zredukovala cukor, pridala viac orechov a veru, hneď druhýkrát úplne iná chuť. Tak poďme na to.
Na cesto budeme potrebovať:
3 žĺtky
90 g neupravovaného cukru (tzv. Vollrohrzucker)
150 g celozrnnej špaldovej múky
150 g hladkej špaldovej múky
200 g masla
1 prášok do pečiva
Na krém:
300 g kyslej smotany
100 g jogurtu
3 bielka vyšľahané na sneh
2 celé vajíčka
3 lyžice neupravovaného cukru
1/2 lyžičky pravej vanilky
5 lyžíc opražených a pomletých vlašských orechov
cca 6 – 8 hrušiek (závisí od veľkosti)
Postup:
V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, neskôr pridáme na malé kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Poriadne vyšľaháme na hladký krém. V druhej miske premiešame múku s práškom do pečiva. Suché ingrediencie premiešame so žĺtkovým krémom. Cesto natlačíme do plech vystlaný papierom na pečenie (veľkosť môjho plechu bola cca polovičná klasického).
Z hrušiek odstránime jaderníky a nakrájame ich na štvrťky. Cesto nimi na husto obložíme.
Kyslú smotanu vymiešame s vajíčkami, cukrom, orechami, vanilkou. Na koniec jemne primiešame sneh z bielkov.
Pečieme cca 40 minút na 170 stupňoch.